Loan to Value leencapaciteit naar 80% ipv 100% woningwaarde

maandag, 2 september 2013

Zoals bekend gaat de loan-to-value-ratio stapsgewijs naar 100% in 2018. In zijn visie op de Nederlandse bankensector wil het kabinet op termijn een verdere daling van de ltv-ratio ‘vanuit het oogpunt van consumentenbescherming, maar ook voor een meer gezonde bankbalans’.

Die geleidelijke verlaging gebeurt pas na 2018 en bij ‘robuust herstel van de woningmarkt’.

“Het kabinet onderkent hierbij dat consumenten de gelegenheid moeten hebben om voldoende bijeen te sparen om tot de aankoop van een huis te kunnen komen” en vindt dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar de samenhang met de verplichte besparingen voor huishoudens.

Een verlaging van de ltv-ratio naar 80% betekent minder risico’s voor hypotheekverstrekkers en maakt het voor buitenlandse banken aantrekkelijker om de Nederlandse markt te betreden.

Ook kan het ‘mogelijk een drukkend effect hebben op de hoogte van de hypotheekrente’ en de woningmarkt minder gevoelig maken voor conjuncturele schommelingen. Verder wil minister Dijsselbloem dat systeembanken, los van het eigen vermogen dat ze moeten aanhouden t.o.v. het risico dat zij lopen op hun bezittingen, nog eens 4% eigen vermogen hebben op hun totale vermogen (Europa: 3% per 2018).

(bron; FTP)