Huis kopen steeds aantrekkelijker

donderdag, 2 mei 2013

De woonlasten in de koopsector komen steeds dichter bij de woonlasten in de huursector. In een aantal provincies is het nu al goedkoper om te kopen dan om te huren. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek ‘Kopen of huren: een omslagpunt in de woningmarkt?’. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Wanneer de woonlasten van het huren hoger komen te liggen dan bij het kopen van een woning, zullen steeds meer starters kiezen voor een koopwoning. De bodem van de koopwoningmarkt wordt dan bereikt.

Naast de maandlasten bepalen ook andere factoren of een huis kopen aantrekkelijker wordt dan huren, zoals verwachte prijsontwikkeling van een koopwoning en flexibiliteit van een huurwoning.

De ASRE heeft de woonlasten voor kopen en huren met elkaar vergeleken en daarbij een doorrekening gemaakt tot 2015. Daaruit volgt dat de maandlasten van een koopwoning voor de gemiddelde starter meer dan 20% lager liggen dan in 2009, ondanks de aflossingsverplichting op nieuwe hypotheken. De verwachting is dan ook dat steeds meer starters in de nabije toekomst voor de koopsector kiezen.

(bron: InFinance)