Toepassing eigenwoningregeling bij oversluiten

woensdag, 3 april 2013

Minister Blok van Wonen heeft verklaard dat bij een gedeeltelijke herfinanciering van een bestaande hypotheeklening er voor de nieuwe schuld geen annuïtaire aflossingseis geldt. Dat zeggen SRA (Registeraccountants en accountants-adminstratieconsulenten) en RB (Register Belastingadviseurs) die hierover om opheldering hadden gevraagd.

“Het wordt mogelijk om de nieuwe schuld ook bij een gedeeltelijke herfinanciering van een lening onder het overgangsrecht te laten vallen. Dit zal in een nog te publiceren besluit worden vastgelegd. Op deze manier wordt voorkomen dat verschil in fiscale behandeling ontstaat tussen bestaande eigenwoningschulden die zijn opgebouwd uit verschillende leningdelen en eigenwoningschulden die uit slechts één lening bestaan,” aldus SRA en RB.

Aan de toepassing voor de gedeeltelijke herfinanciering voor de nieuwe schuld waarbij geen annuïtaire aflossingseis geldt, zijn wel 2 voorwaarden verbonden: de nieuwe schuld mag niet groter zijn dan de aflossing en deze moet worden aangegaan uiterlijk in het kalenderjaar na het jaar waarin de aflossing plaatsvond.

(bron: FTP)