HYPOTHEEKVRIJHEID IN AKKOORD WONINGMARKT WASSEN NEUS

woensdag, 13 februari 2013

Het volledig en annuitair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van de woning en een looptijd van maximaal 35 jaar.
Deze tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen.

Dit betekent dat in de eerste jaren de maandlasten lager uitvallen. Over de gehele periode zijn de kosten echter hoger wanneer de consument voor dit product kiest. Dit leidt niet tot wijziging van de Wet IB 2001.

Dat staat in het woensdagochtend gepresenteerde akkoord van het kabinet met D66, ChristenUnie, SGP en de coalitiepartijen over de woningmarkt en de bouwsector. Het pakket omvat maatregelen die de bouw en daarmee de werkgelegenheid stimuleren, energiebesparing bevorderen, starters helpen en scheefwonen tegengaan.

toevoeging Goedkoopste Hypotheekadviseur:

Het wordt gebracht alsof er nu een wezenlijke verandering is aangebracht in de eerdere regels (alleen renteaftrek als volledig aflossen binnen 30 jaar), maar ik zie het verschil niet. Je mag dan nu tot maximaal 50% aflossingsvrij doen, alleen heb je dan over dat stuk geen renteaftrek. Je moet even een sommetje maken, maar ervan uitgaande dat het gemis aan renteaftrek onderaan de streep meer kost dan de besparing aan aflossing, zullen niet veel mensen dat gaan doen. En dan zitten we dus weer op precies hetzelfde punt, nl. volledig aflossen. Mager verhaal en nog steeds slecht voor de woningmarkt.