Oproep herziening hypotheekregels 2013

donderdag, 7 februari 2013

Een drietal belangenorganisaties roept het kabinet opnieuw op om het vertrouwen in de woningmarkt te herstellen. FNV In Beweging, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond pleiten onder meer voor het afschaffen van de verhuurderheffing en de aflossingsplicht voor nieuwe hypotheken.

Zonder die maatregelen zakt volgens hen de woningmarkt dieper weg en wordt de schade voor de hele Nederlandse economie groter.

In hun brief wijzen de drie erop dat er de helft minder gekocht, gebouwd, geïnvesteerd, verbouwd, opgeknapt, ingericht en bewogen wordt op de woningmarkt.


Dat heeft volgens hen vérstrekkende gevolgen voor de werkgelegenheid, de koopkracht en de economie. Maar het is niet waarschijnlijk dat het kabinet de partijen tegemoetkomt.

Het kabinet heeft eind vorig jaar al gezegd dat er geen overheidsgeld meer is voor investeringen in de woning(bouw)markt. Minister Blok (Wonen) stelde meerdere keren dat de verhuurderheffing van 2 miljard euro overeind blijft, net als de aflossingsplicht per 1 januari voor nieuwe hypotheeknemers.

In de koopsector willen FNV In Beweging, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond af van de feitelijke verplichting om volledig af te lossen. De bestaande regel die tot minimaal 50 procent aflossing verplicht, is voldoende om problemen in de toekomst te voorkomen.

Banken moeten volgens hen ook hypotheken verschaffen aan zzp’ers, en freelancers moeten betere kansen krijgen om de koop van een woning te kunnen financieren. Het kabinet moet tot slot beleid maken ‘om de marges van banken op de hypotheekrente terug te brengen naar een internationaal aanvaardbaar niveau’.

(bron: Vastgoedmarkt.nl)