Oorverdovende stilte op huizenmarkt

donderdag, 17 januari 2013

Na een piek in de laatste maanden van 2012 voor makelaars, notarissen en hypotheekverstrekkers is er nu sprake van totale stilte op de woningmarkt.

Vanwege aanpassingen van de hypotheekregels voor 2013 lieten veel consumenten voor de jaarwisseling nog snel de koopakte passeren. Naar verwachting blijft het voorlopig rustig, terwijl veel Nederlanders eigenlijk zouden willen verhuizen.

Hindernissen

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens wil verhuizen, maar voelt zich gehinderd door de omstandigheden op de huizenmarkt en de economische crisis. Vereniging Eigen Huis deed hier onlangs onderzoek naar. De meeste consumenten willen verhuizen omdat ze groter willen wonen. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of samenwonen. Maar zij worden geconfronteerd met onverkoopbare huizen, hoge huurprijzen of financieringen die niet rondkomen.

Regering aan zet

Volgens Vereniging Eigen Huis is het noodzakelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt snel hersteld wordt. Ook onderstreept de organisatie het belang van adequate financieringsmogelijkheden en de noodzaak voor het ondersteunen van starters. De VEH ziet daarvoor een taak weggelegd voor het kabinet.

(bron: FX.nl)