Onvoldoende besef verschil spaarhypotheek en annuiteit

woensdag, 12 september 2012

Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de klant nog onvoldoende op het netvlies wat vervangen van de spaarhypotheek door de annuïteitenhypotheek werkelijk betekent.

In een ingezonden brief aan het FD stelt directeur Harold Herbert van het Verbond woensdag, naar aanleiding van een stelling in een eerder artikel in de krant:

"Vergelijken we een spaarhypotheek van 250.000 euro die voor 100 procent wordt afgelost met een volledig af te lossen annuitaire hypotheek annuïtaire hypotheek, dan klopt het dat de maandlasten in het eerste jaar 'een paar tientjes' hoger zijn. Maar die kosten lopen daarna snel op. Het venijn zit hier in de staart: in het tiende jaar stijgen de nettomaandlasten van 946 naar 1.023 euro. Bepaald geen tientjeskwestie. Over de gehele looptijd liggen de nettomaandlasten gemiddeld 17,2 procent hoger."

Verder hypotheeknieuws:

banken moeten weer de ruimte krijgen om maatwerk te leveren bij het verstrekken van hypotheken.

De politiek heeft bij het opstellen van strengere kredietregels te veel de banken en te weinig de woningmarkt in het vizier gehad. Dat was de belangrijkste conclusie van een debat tijdens het congres van VBO Makelaar dinsdag. Ruim 800 makelaars debatteerden aan de hand van drie stellingen met (kandidaat) Tweede Kamerleden van VVD, SP, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de bedenkers van het woningplan Wonen 4.0.

(bron: VVP, "VERBOND NEEMT HET OP VOOR SPAARHYPOTHEEK".
http://www.vvponline.nl/nieuws/54381?mid=kp*To2ppmWiYkZs=)