Execution only natuurlijk niet voor iedereen geschikt

woensdag, 25 juli 2012

Financiële dienstverleners ontwikkelen steeds vaker bedieningsconcepten, waarbij ze via execution only-dienstverlening producten aanbieden of daar in bemiddelen.

Bij execution only-dienstverlening kiest een consument (of cliënt) zelf een product inclusief alle productopties, zonder advies.

De AFM maakt zich zorgen over de trend om op grotere schaal aan een breed publiek (zeer) ingewikkelde financiële producten zonder advies te verkopen. Naarmate een product ingewikkelder is, is het voor minder consumenten geschikt om via execution only af te sluiten. Deze zorg geldt onder meer voor pensioenverzekeringen. Ook bij pensioenverzekeringen, die als zeer ingewikkeld worden ervaren, is er een verschuiving naar execution only-dienstverlening zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de gevolgen van alle keuzes die ze bij dit soort ingewikkelde financiële producten moeten maken, niet zelf kunnen overzien.

Onderzoeksbureau Intomart Gfk deed voor de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) onderzoek onder 500 Nederlanders naar de impact van kosten op hun keuze voor hypotheekadvies.

Hieruit blijkt dat de meerderheid van de consumenten behoefte heeft aan advisering, omdat dit hen een veiliger gevoel geeft bij het maken van een keuze voor een financieel product. Zodra iemand weet wat een advies kost, maakt 46% een andere keuze.

Consumenten kunnen, volgens een wetsvoorstel van het minister van Financiën, vanaf 1 januari 2013 door middel van een kennis- en ervaringstoets zelf bepalen of het aanschaffen van een specifiek product via execution only verstandig is.

Dit neemt niet weg dat financieel dienstverleners een bredere verantwoordelijkheid houden om de distributie van een product zo in te richten dat het risico van ‘misselling’ zo klein mogelijk is.

Financiële dienstverleners moeten in ieder geval duidelijk aangeven voor welke doelgroep deze vorm van dienstverlening geschikt is, en voor wie niet. Daarnaast moeten ze bij execution only-dienstverlening duidelijke informatie verstrekken over het product.

Uit deze informatie moeten consumenten direct alle essentiële productkenmerken en risico’s kunnen afleiden. Financiële dienstverleners staan voor de uitdaging om te beoordelen of execution only geschikt is voor hun klanten. Dit zal niet altijd het geval zijn.

De wetgever kent de term ‘execution only’ ook bij hypotheken. Dit is een vorm van dienstverlening waarbij u als klant alles beslist en de hypotheekadviseur alleen uw opdracht of verzoek uitvoert.

Op de execution only service, is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF norm 2012) van toepassing. Deze gedragscode heeft invloed o.a. op de maximale hypotheeksom en hypotheekvorm. Er is bij enkel bemiddeling geen afwijking mogelijk.

TIP:

AFM brochure hypotheekrisico's
AFM brochure renterisico's
www.weetwatjeweet.nl (zelfkennistest)