Daling hypotheekschuld verwacht

donderdag, 9 februari 2012

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeert in een donderdag gepubliceerd onderzoek, dat de totale hypotheekschuld in Nederland op langere termijn niet zal toenemen, maar fors zal dalen.

Het EIB verwacht dat er in de periode 2015 tot en met 2030 voor in totaal 220 miljard euro op de totale hypotheekschuld wordt afgelost.

Het EIB keek o.a. naar de invloed van strengere regels bij het verstrekken van hypotheken op de woningmarkt.

Volgens het instituut zijn vooral starters geraakt door de hogere eisen. Die groep zou gebaat zijn bij een volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting (ovb) of een vrijstelling daarvan.

Door de vergrijzing en het loskomen van een aflossingsgolf vanaf 2015 zal de hypotheekschuld naar verwachting ook dalen in verhouding tot het bruto binnenlands product.

Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek blijft aan het einde van de looptijd met een restschuld zitten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Delta Lloyd. Volgens Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank, moeten huizenbezitters kritisch en op tijd kijken naar de voorwaarden van hun hypotheek om later niet in de problemen te komen.

Van deze woningbezitters weet een kwart niet hoe ze deze restschuld moet aflossen.

Acht procent denkt dit op te lossen met een erfenis. Delta Lloyd adviseert consumenten in actie te komen en kritisch naar hun geldzaken te kijken.

Naast een erfenis denkt men de restschuld af te lossen met onder andere eigen spaargeld (17%) of door het huis te verkopen met overwaarde (27%). Een derde van de woningbezitters geeft aan geen restschuld te hebben aan het eind van de looptijd.

Nu aflossen voor later

72 procent van de woningbezitters zegt niet tussentijds of vervroegd af te lossen. Als ze wel tussentijds of vervroegd aflossen, is sparen de meest gebruikte vorm. Slechts drie procent doet dit door te beleggen. Een kwart van de woningbezitters die nu niet aflost, zou dit wel willen doen.

Bekijk ook hypotheekvormen voor aflossen

Kritisch op geld

Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank: "Het is zorgelijk dat woningbezitters niet weten hoe ze hun restschuld moeten aflossen. Rekenen op een erfenis of overwaarde biedt onvoldoende zekerheid. Door de dalende huizenprijzen kan de overwaarde tegenvallen. Woningbezitters realiseren zich waarschijnlijk ook niet dat de woonlasten hoger kunnen worden. Zo is er geen hypotheekrenteaftrek meer na 30 jaar. Wij vinden dat huiseigenaren regelmatig kritisch naar hun hypotheek moeten kijken." (bron: Delta Lloyd)