Renteverwachting vanaf 29 november 2011

dinsdag, 29 november 2011

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente - bijgewerkt op 29 november 2011

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
• Lange hypotheekrente: licht stijgend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente (tot 1 jaar vast)

In de eerste helft van november is de Europese schuldencrisis toch verder opgelaaid door politieke onrust in Griekenland en Italië (zowel Papandreou als Berlusconi zijn in die periode afgetreden). In de tweede helft van november zijn door de toegenomen politieke onzekerheden in Italië en België de rentes fors opgelopen. In Frankrijk liep de rente met name op doordat banken relatief veel staatsobligaties van Zuid-Europese landen op de balansen hebben staan.

Door de verwevenheid van het Europese bankwezen met bovenstaande ontwikkelingen is de risicopremie die banken elkaar onderling in rekening brengen weer gestegen. Deze risicopremie wordt met enige vertraging doorgevoerd in de hypotheekrentetarieven. Vanwege deze vertraging moeten per saldo de hypotheekrentetarieven nog enigszins omhoog.

Men verwacht op grond van het bovenstaande dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente ongeveer gelijk zal blijven


Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente (langer dan 1 jaar vast)

De 10-jaarsrente is in de maand november per saldo gestegen. Eerst steeg de kapitaalmarktrente als gevolg van de voorlopige oplossing voor Griekenland en de voorgestelde vergroting van het Europese noodfonds. Vervolgens ontstond er politieke onzekerheid in Italië waardoor de kapitaalmarktrente weer enigszins naar beneden kwam.

Beleggers komen tot het inzicht dat de risico’s voor Duitsland toenemen (negatieve reële rente, hogere kapitaalseisen voor Duitse banken en de sterk toenemende kosten voor Duitsland van de Europese schuldencrisis). De Duitse kapitaalmarktrente is om die reden gestegen. De gestegen risicopremie die banken elkaar onderling in rekening brengen is nog niet volledig meegenomen in de hypotheekrente.

Op basis hiervan verwacht men dat de hypotheekrentetarieven voor rentevast perioden van 1 jaar en langer de komende twee weken ongeveer gelijk zullen blijven of licht zullen gaan stijgen.


Rente verlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS VERLENGINGSRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.