Hypotheekofferte vaak onbegrijpelijk geschreven

donderdag, 8 september 2011

De offerte voor een hypotheek en het overzicht van hun pensioen moeten burgers kunnen begrijpen. Daarom is in de wet vastgelegd dat die teksten begrijpelijk moeten zijn. Maar zowel de omschrijving in de wet als het toezicht op de uitvoering schiet tekort. Dat concludeert prof. dr. Leo Lentz, hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie, in zijn oratie die hij op 9 september zal houden aan de Universiteit Utrecht.

'Vele organisaties boeken wel degelijk vooruitgang, ook al gaat dat langzaam', zegt Lentz.

In zijn oratie neemt Lentz vier onderwerpen onder de loep waarvoor de wet voorschrijft dat ze begrijpelijk moeten worden uitgelegd: hypotheken, pensioenen, bijsluiters, en toelichtingen bij medisch onderzoek.

'Vooral voor hypotheken is de situatie erg slecht. Slechts 5 tot 21 procent van de proefpersonen blijkt de juiste informatie te vinden in het pakket dat banken aan nieuwe klanten verstrekken. Het percentage dat een passage kan vinden én goed begrijpt is nog veel lager.'

Hypotheekofferte ook voor u onbegrijpelijk? Bekijk eens de Begrippenlijst hypotheekofferte, mogelijk helpt het u verder.