Fors meer hypotheek oversluiters

dinsdag, 30 augustus 2011

Ondanks dat er het afgelopen halfjaar fors minder woningen zijn verkocht, is de totale hypotheekomzet wel flink gestegen. Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van adviesbureau IG&H naar de woningmarkt, dat vandaag naar buitenkomt.

De stijging in de hypotheekomzet is volgens het onderzoek het gevolg van de groeiende oversluitmarkt en ophogingen van bestaande hypotheken voor verbouwingen. De omzet is het tweede kwartaal van dit jaar met 4% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal 2010. Dat komt neer op € 17 miljard tegenover € 16,3 miljard vorig jaar.

De verwachting is dat de groei in hypotheekomzet vanuit oversluiters het hele jaar zal doorzetten.

Volgens onderzoeksbureau IG&H blijft de woningmakt wel op slot zitten. IG&H gelooft niet dat de verlaging van de overdrachtsbelasting de woningmarkt vlot gaat trekken.

IG&H meldt verder in zijn Hypotheekupdate 1e halfjaar 2011:

"Een echte visie van de overheid op de woningmarkt ontbreekt nog steeds. Door de tijdelijkheid van de genomen maatregelen en het gebrek aan een toekomstvisie blijft er onzekerheid in de markt, bijvoorbeeld over de hypotheekrenteaftrek. Deze onzekerheid zal veel consumenten nog steeds afschrikken, zelfs met maar 2 procent overdrachtsbelasting."

gerelateerd:

Is het oversluiten van mijn hypotheek voordelig?
Handige en belangrijke hypotheek tips
Hypotheek zelf samenstellen in 4 stappen
Zelf hypotheek afsluiten zonder advies en zonder provisie
Korting afsluitkosten