Starters hypotheekmarkt weten vaker wat ze willen

donderdag, 11 augustus 2011

Bij tweederde van de starters op de woningmarkt is de hoogte van het hypotheekbedrag gebaseerd op twee inkomens, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Volgens onderzoeksdirecteur Adriaan Eecen van TNS Nipo proberen de 66.000 starters die in acht van de tien gevallen uit een huurhuis komen, de risico's tegenwoordig wel te beperken. Het gemiddelde hypotheekbedrag schommelt rond € 200.000 en dat is meestal ook het aankoopbedrag van het huis.

Starters lijken daarmee zich goed te laten adviseren door hypothecair planners en hypotheekadviseurs. Steeds vaker geven starters na gedegen advies ook elders de opdracht tot het afsluiten van de hypotheek, omdat ze heel goed weten wat ze willen.

Wat starters op de hypotheekmarkt vaker doen is kiezen voor een spaarvorm binnen de hypotheek (90%) of door het afsluiten overlijdensrisicoverzekering (80%), zodat de partner die overblijft als een van de twee overlijdt, niet met te hoge lasten blijft zitten.

"Uit het onderzoek blijkt dat zij daarbij niet lichtzinnig te werk gaan", zegt de onderzoeksdirecteur. "De helft van de starters oriënteert zich eerst op de risico's van een hypotheek en ze hebben vooraf gemiddeld drie gesprekken. Onderwerpen die daarbij naast de hoogte van de rente aan bod komen zijn: de hypotheekvorm, aflossingsmogelijkheden en verder de maximale hoogte en de duur van de hypotheek".

gerelateerde berichten:

Hypotheek zelf samenstellen
Begrippenlijst hypotheek
Hypotheekvormen
Hypotheek offerte
ORV bij hypotheek