Provisie hypotheekofferte in bijlage

vrijdag, 21 januari 2011

Iedereen die zijn hypotheek afsluit via een financieel tussenpersoon moet voor het tekenen van de offerte kunnen zien hoeveel zijn adviseur daaraan verdient.

Sinds 1 april 2009 zijn financiële tussenpersonen verplicht om hun klanten de provisie te tonen die zij ontvangen voor het afsluiten van een hypotheek of ander complex financieel product.

Deze provisie staat doorgaans vermeld op een losse bijlage bij de hypotheekofferte.

Vaak worden daarvoor verschillende namen gebruikt zoals adviesbeloning, adviesvergoeding en bemiddelingskosten

Het gaat in de provisie bijlage om de totale vergoeding die de hypotheekadviseur ontvangt en niet om de gebruikelijke 1% afsluitprovisie die een consument betaalt aan de geldgever.

Als een adviseur zijn advies- of bemiddelings kosten als vast bedrag of als uurtarief rechtstreeks bij de klant in rekening brengt, zal in de hypotheekofferte geen beloning van de geldgever voor de adviseur staan.

Helaas constateren wij nog regelmatig dat hypotheekadviseurs de losse provisiebijlage NIET aan de klant laten zien.

Dit is niet alleen een overtreding maar bovenal een zeer foute uitvoering van het vak. Transparantie is dan ver te zoeken, maar veel meer is het in onze ogen een inbreuk op vertrouwen. U kunt melding maken van het ontbreken van een provisie-overzicht of de geldverstrekker voor uw hypotheekofferte rechtstreeks benaderen.

zie ook:

Hypotheekprovisie moet gemeld worden