Verwachting hypotheekrente licht stijgend

woensdag, 17 november 2010

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente - bijgewerkt op 17 november 2010

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
• Lange hypotheekrente: gelijkblijvend / licht stijgend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

De economische groei in de Eurozone daalde in het derde kwartaal van 2010 naar 0,4% (het was 1,0% in het tweede kwartaal van 2010). De economische groei zwakte af als gevolg van een lagere groei van de export (vanwege de duurdere Euro en daarmee minder goede concurrentiepositie) en de nog altijd zwakke consumentenbestedingen (vanwege de hoge werkloosheid).

De verwachting is dat de economische groei in de Eurozone de komende maanden weinig zal veranderen ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Enerzijds zal de export sterk blijven omdat de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten, China en Japan er voor de komende maanden relatief goed uit zien. Anderzijds zullen de Europese consumentenbestedingen nauwelijks groeien vanwege de hoge werkloosheid en de enorme bezuinigingen van overheden. Te verwachten is dat de inflatie in de Eurozone de komende maanden ook niet echt gaat toenemen.

Om deze redenen verwacht men niet dat de ECB de rente op korte termijn gaat verhogen. De risicopremie die banken elkaar onderling in rekening brengen vertoont op dit moment weinig verandering en blijft op relatief hoge niveaus liggen.

Op basis van bovengenoemde ontwikkelingen is de renteverwachting dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente weinig zal veranderen.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

In de eerste weken van november is de kapitaalmarktrente iets gestegen, ondanks de toenemende zorgen over de staatsschuld van Ierland.

Daarnaast is de FED, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, begonnen met het opkopen van Amerikaans schuldpapier. Dit zou tot een daling van de Amerikaanse, en vervolgens ook de Europese, rente kunnen leiden. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Hoewel de kapitaalmarktrente de laatste twee weken is gestegen, hebben slechts een aantal partijen de hypotheekrentetarieven voor rentevaste perioden van 1 jaar en langer naar boven bijgesteld. Voor partijen die nog niet zijn gestegen is de verwachting dat de genoemde hypotheektarieven de komende twee weken licht zullen gaan stijgen.


Tegenvallend renteverlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS HYPOTHEEKRENTE TEGENVOORSTEL!

Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.