Zorgen over starters en hypotheek afsluitmogelijkheden

dinsdag, 16 november 2010

De OvFD maakt zich zorgen over de positie van starters op de woningmarkt. Uit de financieringslastpercentages voor 2011 van het Nibud blijkt dat volgend jaar bij een gelijkblijvende hypotheekrente minder kan worden geleend. Met name starters zullen hierdoor minder kunnen lenen.

Deze ontwikkeling komt bovenop het verdwijnen van de koopsubsidie, die bedoeld was om de maandlasten van koopstarters te verlagen.

In 2009 zijn nog 15.750 aanvragen voor koopsubsidie toegewezen, maar sinds 29 maart 2010 is het niet meer mogelijk om koopsubsidie aan te vragen omdat het overheidsbudget is uitgeput.

Daarnaast wordt in 2011 het Toetskader Hypothecair Krediet aangescherpt.

Door de introductie van een maximale loan-to-value norm van 112 procent, waarbij het meerdere boven de 100 procent binnen zeven jaar moet worden afgelost of gegarandeerd worden opgebouwd, raakt de woningfinanciering voor starters verder in de knel.

De OvFD roept de minister op de voorgenomen aanscherping van de hypothecaire kredietverlening niet geïsoleerd door te voeren en pleit voor een integrale benadering van de problemen op de woningmarkt.