Minder hypotheek met NHG in 2011

woensdag, 10 november 2010

Huizenkopers kunnen volgend jaar tot wel tienduizenden euro’s minder lenen voor een NHG-hypotheek. De Nationale Hypotheek Garantie verlaagt per 1 januari de zogeheten woonquotes. De aanscherping treft vooral starters en huishoudens met een lager inkomen, zo meldt De Telegraaf vandaag.

Met de maatregel volgt de NHG het advies op van budgetinstituut Nibud. Dit moet voorkomen dat gezinnen die minder te besteden hebben in financiële problemen komen, zo vervolgt het artikel in De Telegraaf.

Door de nieuwe NHG-woonquote kan een tweeverdienershuishouden met een inkomen van € 20.000 en € 15.000 bij een toetsrente van 4,9% ruim 130.000 lenen, dat is nu nog dik 160.000. Dat is een daling van 30.000 euro, oftewel 20%, zo blijkt uit berekeningen van de Hypotheekshop. Ook bij hogere inkomens leidt de verlaagde woonquote tot lagere leenmogelijkheden, de daling bedraagt dan ongeveer 3 à 5% van het hypotheekbedrag.

NHG-directeur Karel Schiffer vindt het erg vervelend dat dit uitgerekend mensen met lage inkomens raakt. "Juist in deze tijd waarbij de woningmarkt in zwaar weer verkeert, komt het ongelegen dat we deze maatregel moeten nemen."

(De Telegraaf, pag. 7)