Provisie op hypotheek moet verteld worden

dinsdag, 19 oktober 2010

Uw hypotheekadviseur en tussenpersoon zijn verplicht om ongevraagd en pro-actief u aan te tonen hoeveel provisie hij of zij krijgt op het product dat hij of zij u adviseert of in bemiddelt voor u.

En vergelijk dan de kosten en provisie eens met andere adviseurs, bemiddelaars, banken en verzekeraars.

Er zijn websites waar je dit op kunt doen, o.a. op www.provisiewijzer.nl en www.facn.nl/provisieoverzicht. Vanaf 2009 is de tussenpersoon verplicht de provisie informatie te geven. De goedkoopste hypotheekadviseur geeft al haar klanten al jaren volledig inzicht in provisie en kosten.

Een hoge provisie betekent meestal dat er hoge kosten in het product aanwezig zijn. Deze kosten betaalt u als klant bij uw tussenpersoon. De goedkoopste hypotheekadviseur werkt mede daardoor bij voorkeur met provisievrije producten. Inmiddels beschikken wij over het grootste gecombineerde aanbod netto producten in Nederland.

Provisie en advieskosten
Een bank verstrekt een hypotheek via een tussenpersoon (hypotheekadviseur). De hypotheekadviseur ontvangt als beloning provisie voor zijn werkzaamheden. Naarmate de hypotheek hoger is ontvangt hij meer provisie. FACN vindt dat niet logisch, omdat de hoeveelheid werk hetzelfde blijft.

Het nadeel van provisie is dat een hypotheekadviseur in de verleiding komt de client te kiezen voor de oplossing met de hoogste provisie voor de tussenpersoon. En dat gaat ten kosten van het hypotheekadvies en van uw portemonnee. Daarom werken wij met onderhandelbare bemiddelingskosten.

Nieuwe regels provisietransparantie
Gezien de complexiteit van hypotheekproducten en verzekeringen is het voor u als klant moeilijk te bepalen of er hoge (verborgen) kosten en provisie aan vast zitten. De makkelijkste manier om een indicatie hierover te krijgen is te kijken naar de hoogte van de provisie die de hypotheekadviseur ontvangt. Vanaf 1 januari 2009 zijn alle bemiddelaars in (en aanbieders van) deze producten verplicht om hun verdiensten kenbaar te maken. Deze maatregel zorgt voor veel beroering in de branche.

De Goedkoopste Hypotheekadviseur biedt talloze provisieloze hypotheken en verzekeringen.

Naast de verplichting van provisietransparantie heeft de overheid bepaald dat nog maar 70% van de afsluitprovisie ineens uitbetaald mag worden. De overige 30% wordt uitgesmeerd over 5 of 10 jaren als doorlopende provisie. Bonusprovisies zijn vanaf 1 januari 2009 verboden. Op deze manier beoogt de wetgever de provisie prikkels voor tussenpersonen te beperken.

Tenslotte zijn verzekeraars verplicht de kostenstructuur en provisie kenbaar te maken voordat de verzekeringsovereenkomst aangegaan wordt.

Maandlastenbeschermers
De woonlastenverzekering of maandlastenbeschermers keren een maandelijks bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid en of werkloosheid om de maandlasten op te vangen.

De producten die in het hypotheekadvies moeten worden meegenomen, vormen een aanvulling op de wettelijke regelingen bij arbeidsongeschiktheid. Vaak worden deze verzekeringsproducten aangeboden via betaling van een koopsom. De koopsom voor een maandlastbeschermer (vaak enkele duizenden euro's) kan meegefinancierd worden in de hypotheek. De hypotheek is hierdoor hoger. De hypotheekrente over de meegefinancierde koopsom is niet aftrekbaar. De provisies die uitgekeerd worden aan de tussenpersoon bedragen vaak 30% tot wel 40% van de koopsom!

De goedkoopste hypotheekadviseur haalt waar mogelijk de provisie uit de hypotheek, de premie en koopsom waar mogelijk. Dit scheelt u duizenden euro's gedurende de looptijd aan rente en premie! U krijgt op deze manier daadwerkelijk onafhankelijk advies. Onze onderhandelbare bemiddelingskosten zijn meestal ook fiscaal aftrekbaar. Meer weten? Neem dan contact met ons op.