'Veel woningen boven marktprijs te koop'

vrijdag, 13 augustus 2010

Ondanks licht herstel in het tweede kwartaal van 2010 is de Nederlandse woningmarkt nog steeds verstoord. Er staan nog altijd veel woningen boven hun huidige marktprijs te koop. Onzekerheid en gebrek aan vertrouwen houden de Nederlandse woningmarkt op dit moment in haar greep.

Dat meldt Bouwfonds REIM in haar recent verschenen kwartaalbericht over de Nederlandse woningmarkt. Bouwfonds REIM verwacht een gemiddelde prijsdaling van bestaande woningen van 1,5 procent in 2010 en stabilisatie in 2011.

De cijfers van het tweede kwartaal laten een licht herstel op de Nederlandse woningmarkt zien. In het tweede kwartaal zijn 5 procent meer woningen verkocht dan dezelfde periode vorig jaar en ook is de gemiddelde verkoopprijs met 1,9 procent licht gestegen. Verontrustend is echter dat het aantal te koopstaande woningen toe blijft nemen en veel woningen nog steeds boven hun huidige marktprijs worden aangeboden.

Op de Nederlandse woningmarkt schort het volgens het Bouwfonds REIM op dit moment aan vertrouwen door alle onzekerheden, bestaande uit het ontbreken van een breed gedragen lange termijn visie op de woningmarkt door een ruim meerderheidskabinet en onduidelijkheid over startersleningen, de NHG-grens en de oplopende werkloosheid. Dit zijn de belangrijkste redenen waardoor verhuizingen worden uitgesteld.