Transparantie variabele hypotheekrente noodzaak

donderdag, 8 juli 2010

Het ministerie van Financiën komt met nadere regels om de transparantie van variabele rente te bevorderen. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat de consument onvoldoende informatie krijgt over de opbouw van variabele hypotheekrente.

De AFM startte het onderzoek naar aanleiding van klachten van consumenten. In totaal zijn elf hypotheekproducten met variabele rente van acht (niet bij naam genoemde) banken en verzekeraars onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat consumenten onvoldoende informatie krijgen. Zo wordt er geen informatie gegeven over de opbouw en werking van het rentepercentage en de risico's die daaraan verbonden zijn voor de consument.

Het ministerie komt binnenkort met nadere regels. Eind deze zomer wordt een consultatiedocument verspreid van een algemene maatregel van bestuur. Dit om er voor te zorgen dat alle hypotheekverschaffers op dezelfde wijze invulling geven aan de eisen van de Wft en om de consument meer duidelijkheid te geven over de opbouw en risico's van variabele rente.