Renteverwachting hypotheektarieven per 17 december 2009

vrijdag, 18 december 2009

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

In de eerste helft van december kwamen er gunstige macro-economische gegevens voor de Verenigde Staten naar buiten. Allereerst bleek dat er op dit moment nauwelijks meer banen verloren gaan in de Verenigde Staten. Verder namen de consumptieve bestedingen toe en herstelt het consumentenvertrouwen verder. De FED, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, vraagt zich af of de economie verder zal herstellen zonder de steunmaatregelen van de overheid en de FED. Zolang dit onduidelijk is zal de FED niet besluiten tot een verhoging van de rente.

Ook de centrale bank van de Eurozone, de ECB, staat voor deze vraag. Kan de economie van de Eurozone weer op eigen kracht verder groeien of zijn de steunmaatregelen van de overheden en de ECB nog steeds nodig?

De verwachting is dat de ECB voorlopig het rentetarief niet wijzigt en dat daarmee de Euribor-tarieven nauwelijks zullen wijzigen. Op dit moment dalen de spaartarieven en risicopremies die banken elkaar in rekening brengen wel enigszins. Op middellange termijn kan dit wellicht leiden tot een verlaging van de variabele hypotheekrente.

Samenvattend is te verwachten dat de tarieven van variabele hypotheken op korte termijn gelijk zullen blijven of licht zullen dalen.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

De onzekerheid over het nakomen van de verplichtingen door Dubai zijn weer enigszins naar de achtergrond verschoven. Echter, de kredietwaardigheid van Griekenland is neerwaarts bijgesteld en hetzelfde dreigt te gebeuren met Spanje, waardoor de onzekerheid toch weer terugkeert op de financiële markten. Per saldo veranderde het niveau van de kapitaalmarktrente in de voorbije weken nauwelijks.

De verwachting is dat op de lange termijn de inflatie verder zal oplopen en dat daarmee de kapitaalmarkttarieven ook zullen gaan stijgen.

Echter, de verwachting is dat de kapitaalmarkttarieven op korte termijn weinig zullen veranderen. Wel voorziet men dat de risicopremies die banken elkaar in rekening brengen licht zullen dalen.

Op basis hiervan is de verwachting dat de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk zullen blijven of licht zullen dalen.