Renteverwachting hypotheekrente 2e helft augustus 2009

dinsdag, 25 augustus 2009

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente vanaf - 25 augustus 2009

• Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
• Lange hypotheekrente: gelijkblijvend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

Twee weken geleden heeft de ECB haar tarieven ongewijzigd gelaten. In zijn persconferentie heeft de president van de ECB wel aangegeven dat de economische vooruitzichten als "duidelijk minder negatief" kunnen worden omschreven.

Hoewel de vooruitzichten wat lijken te verbeteren, is in Europa nog zeker geen sprake van herstel. De werkloosheid loopt op waardoor de consumentenbestedingen verder onder druk komen te staan. Voorlopig beperken de positieve signalen zich nog tot de financiële markten, waarin vooral aandelenkoersen weer wat zijn gestegen.

Naar verwachting zal de ECB haar tarieven de komende periode niet verhogen. De ECB stimuleert de economie nog op twee andere fronten. Enerzijds met het opkopen van staatsobligaties en anderzijds door het beschikbaar stellen van grote hoeveelheden korte liquiditeit. Zodra de economie het aankan, mag worden verwacht dat de ECB eerst deze liquiditeiten zal terugbrengen.

De renteverwachting is dat de tarieven van variabele hypotheken de komende tijd gelijk zullen blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

De opinie ten aanzien van Obama’s "reddingsplan" begint te keren nu het herstel zichtbaar begint te worden. In de VS is weer zicht op economische groei, hoewel deze groei nog afhankelijk is van het aantrekken van de consumptieve bestedingen. Deze zijn weer afhankelijk van het aantrekken van de arbeidsmarkt.

In Europa lijken de financiële markten door het dieptepunt heen te zijn. De stijgende aandelenprijzen zorgen voor een beweging van kapitaal richting aandelen. Hierdoor ontstaat een opwaarts effect op de kapitaalmarkt rente.

De economie in Europa is echter nog fragiel. De werkloosheid zal de komende maanden toenemen. Er is nog steeds ruim voldoende vraag naar staatobligaties. Het is dan ook niet ter verwachten dat de kapitaalmarktrente snel zal stijgen.

Indien kapitaalmarkt rentes stijgen, mag verder worden verwacht dat de liquiditeitspremie die banken elkaar onderling in rekening brengen iets zullen afnemen. De kosten van lange liquiditeiten zal hierdoor verder worden gedempt.

Op basis hiervan is de renteverwachting dat de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk blijven.


Tegenvallend renteverlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS HYPOTHEEKRENTE TEGENVOORSTEL!


Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.