Actuele hypotheek renteverwachting

woensdag, 1 juli 2009

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente vanaf -1 juli 2009

Korte hypotheekrente: gelijkblijvend / licht dalend
Lange hypotheekrente: gelijkblijvend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente

Er zijn veel signalen die erop wijzen dat de economie van de Euro-zone zich stabiliseert (de afname van de economische groei vlakt af). Dit betekent echter nog niet dat deze economie binnen enkele maanden weer gaat groeien.

De verwachtingen onder werkgevers en beleggers ten aanzien van de toekomstige economische ontwikkeling worden wel positiever. Dit komt tot uitdrukking in oplopende aandelenkoersen en grondstoffenprijzen.

Echter, de economische ontwikkeling op dit moment is nog steeds zeer slecht. De werkloosheid in de Euro-zone loopt snel op en de economie krimpt nog steeds (mede als gevolg van de dalende consumentenbestedingen vanwege de oplopende werkloosheid).

In het afgelopen jaar daalde de inflatie van Duitsland van ca. 4% naar ca. 0%. In mei lagen de prijzen op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dit betekent dat de ECB nog niet geconfronteerd wordt met oplopende prijzen en dat zij daarmee ruimte heeft om de rente verder te verlagen. De ontwikkeling van de Euribor 1-maandsrente wijst erop dat de ECB naar verwachting de rente met 0,25% gaat verlagen op haar bijeenkomst van 2 juli.

De verwachting is dan ook, dat de ECB op de eerstvolgende meeting het rentetarief licht neerwaarts zal aanpassen. De renteverwachting voor de tarieven van variabele hypotheken is, dat deze de komende tijd gelijk blijven of licht kunnen dalen.


Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

De laatste weken is de onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkeling duidelijk toegenomen. Dit heeft geleid tot licht dalende aandelenkoersen en tot licht dalende kapitaalmarktrentes.

Gezien de onzekerheden ten aanzien van de richting die de economie op korte termijn ingaat, is de renteverwachting voor de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer, dat deze de komende twee weken gelijk blijven.