Hypotheekrente verwachting juni 2009

woensdag, 17 juni 2009

Het tempo waarin de economie van de Euro-zone krimpt lijkt af te nemen, maar concrete signalen van verbetering zijn (nog) niet zichtbaar. Wel wordt op grote schaal verwacht dat de economie van de Euro-zone in de loop van 2010 weer gaat groeien. Op basis van deze verwachtingen zijn grondstoffenprijzen en aandelenkoersen de laatste 3 maanden (sterk) opgelopen. Maar het is op dit moment nog de vraag of deze verwachtingen ook bewaarheid gaan worden.

In haar laatste vergadering op 4 juni heeft de ECB het belangrijkste rentetarief niet aangepast (blijft 1,0%). De ECB heeft nog wel plannen om ca. EURO 60 mrd. in de economie van de Euro-zone te pompen door obligaties te kopen. Aan de andere kant zinspelen een aantal Europese overheden op het beëindigen van de maatregelen ter stimulering van de economie (om daarmee de inflatie te beperken).

De verwachtingen over de economische toekomst onder werkgevers en beleggers in de Euro-zone worden steeds positiever. In juni lag het aantal optimisten op 72% van de ondervraagden, terwijl dit in mei nog lag op 66%. Echter, de beoordeling van de huidige situatie is nog heel negatief.

De werkloosheid in de Euro-zone loopt in een rap tempo op. In de eerste drie maanden van 2009 is het aantal banen in dit gebied met 1,2 miljoen teruggelopen (0,8% van de werkgelegenheid). Het werkloosheidspercentage is nu 9,9% en men verwacht dat dit in 2010 oploopt naar 11,5%.

Gegeven boven beschreven economische ontwikkelingen is de verwachting dat op de eerstvolgende meeting de ECB het rentetarief niet zal wijzigen. De renteverwachting is dan ook, dat de tarieven voor variabele hypotheken de komende tijd stabiel zullen blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente

In de vorige nieuwsbbrief gaven wij al een verwachte stijging aan. Deze is de afgelopen dagen ook door vrijwel alle hypotheekverstrekkers doorgevoer. Als gevolg van toenemende positieve verwachtingen wordt meer belegd in aandelen en bedrijfsobligaties. De belangstelling voor staatsobligaties neemt als gevolg daarvan af, waardoor de rentetarieven oplopen.

Bij negatieve berichten zullen beleggers echter weer in staatsobligaties vluchten met dalende rentetarieven tot gevolg.

Gezien de onzekerheden ten aanzien van de richting die de economie op korte termijn ingaat is de renteverwachting dat de rentetarieven van hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar en langer de komende twee weken gelijk blijven.