Afwijking standaardbepalingen Gedragscode Direktbank

vrijdag, 17 april 2009

Direktbank conformeert zich aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (CHF norm). Daarin staat dat er naast de standaardbepaling voor vaststelling van de maximale leencapaciteit (‘comply’) ruimte is om onder voorwaarden hiervan af te wijken (‘explain’). Om richting te geven aan de situaties waarin afgeweken kan worden van de standaardbepaling, heeft Direktbank een aantal klantprofielen geformuleerd.

De huidige 5 klantprofielen vervallen per 18 april 2009 en worden vervangen door 3 nieuwe klantprofielen. Deze nieuwe profielen stellen het individu centraal.

Per 18 april 2009 zal Direktbank overwegen af te wijken van de standaardbepaling als voldaan wordt aan minimaal één van onderstaande profielen:

- Verwachte inkomensstijging (klantprofiel 1)

De aanvragers verwachten binnen 2 jaar een inkomensstijging, waardoor de aanvraag met dit gestegen inkomen ‘comply’ is.

- Laag uitgavenpatroon (klantprofiel 2)

Uit het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud dient te blijken dat de aanvragers aan de verplichtingen kunnen voldoen.

- Lagere lasten (klantprofiel 3)

De nieuwe annuïtaire maandlast is lager dan de huidige maandelijkse hypotheek- of huurlast.

Wanneer voldaan wordt aan minimaal één van bovenstaande profielen, geldt als tweede voorwaarde dat het gevraagde bedrag voldoet aan onderstaande tabel:

hoofdinkomen maximaal x het totale inkomen

kleiner dan € 20. 000 ‘comply-toets’
kleiner dan € 25.000 5,00 x
kleiner dan € 35.000 5,50 x
kleiner dan € 45.000 5,75 x
gelijk of groter dan € 45.000 6,00 x

Hierbij dient rekening gehouden te houden met overige financiële lasten.

Uiteraard hoort de aanvraag te voldoen aan de overige acceptatievoorwaarden van Direktbank. Tevens dienen partijen zich ervan te vergewissen dat de financiering verantwoord is. Wilt u een hoger hypotheekbedrag lenen en afwijken van de Gedragscode, dan dient u volledig voorgelicht te worden over de consequenties hiervan. Direktbank behoudt zich het recht voor om de aanvraag niet te accepteren.

Aanvragen hypotheek Direktbank

Wanneer een aanvraag binnen de tabel valt, zal Direktbank een offerte versturen met als voorbehoud dat aan minimaal één profiel voldaan moet worden en dat Direktbank de opgevraagde stukken nog dient te beoordelen. Samen met de hypotheekadviseur dient u het formulier ‘Overschrijding leencapaciteit’ in te vullen, te ondertekenen en ter beoordeling aan Direktbank te sturen.

Als niet aan één van de profielen wordt voldaan of als de gevraagde financiering hoger is dan het berekende bedrag uit de tabel, en u en wij van mening zijn dat een financiering verantwoord is, kan de aanvraag op voorhand worden voorgelegd. U dient deze aanvraag dan samen met de hypotheekadviseur cijfermatig te onderbouwen en te voorzien van bewijsstukken.

Vragen? Neem gerust contact met ons op. Direktbank hypotheken bieden wij u ook zonder afsluitkosten!