Regels provisietransparantie

dinsdag, 7 april 2009

De regels over de transparantie van provisies zijn formeel per 1 januari 2009 van kracht geworden. Tot 1 april gold een overgangsregeling waarbij betrokken tussenpersonen al duidelijk moesten maken wat hun beloning was. De AFM zou echter coulant zijn als dat door omstandigheden niet mogelijk was, bijvoorbeeld omdat de beloningsafspraken met de aanbieder nog niet bekend waren.

De AFM controleert na 1 april daadwerkelijk of tussenpersonen hun klanten vertellen hoe hoog de provisie is.

Passende provisie
De transparantie over provisies maakt onderdeel uit van een reeks van veranderingen in de beloning van tussenpersonen. Naast het bekendmaken van deze beloning, zijn er ook nieuwe eisen gesteld aan de hoogte van de provisie en waarvoor deze mag worden betaald en ontvangen. De zogeheten eisen voor passende provisie (inducementnorm) schrijven voor dat er geen provisies mogen worden betaald, tenzij de beloning de kwaliteit van de dienst ten goede komt en niet ten koste gaat van het belang van de klant. De AFM werkt aan een leidraad die moet helpen bij het bepalen of provisies passend zijn en dus mogen worden toegekend en ontvangen. Deze leidraad zal in het tweede kwartaal worden gepubliceerd ter consultatie.

Harmonisatie
De nieuwe regels over provisies van adviseurs vloeien voort uit de harmonisatie van provisieregels die het Ministerie van Financiën in samenspraak met de betrokken marktpartijen doorvoert. Hieronder vallen naast de provisietransparantie en de eisen voor passende provisie ook regels over de verhouding tussen afsluit- en doorlopende provisie.

Schema beloningsregels
De AFM heeft een handzaam schema gemaakt dat u bij ons kunt opvragen .