Renteverwachting hypotheekrente

De actuele hypotheekrente verwachting voor hypotheken.

verwachting hypotheekrente - bijgewerkt op 26 maart 2015

Korte hypotheekrente: gelijkblijvend
Lange hypotheekrente: mogelijk licht dalend

Hypotheekrenteverwachting voor de korte hypotheekrente (tot 1 jaar vast)

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt voorlopig vast aan haar uitzonderlijk lage rentetarieven. De ECB moet er voor zorgen dat de inflatie in de eurozone op ongeveer 2% ligt. Maar volgens de meest recente cijfers dalen de gemiddelde consumentenprijzen momenteel met 0,3%. Dit komt onder andere door de lagere olieprijzen. Een vat Brent olie is nu meer dan USD 50 goedkoper dan een jaar terug. Maar ook zonder beweeglijke prijscomponenten, zoals olie en voedsel, ligt de inflatie ruim onder de nagestreefde waarde. De ECB heeft dus geen reden om de rentetarieven te verhogen. Wat enkele marktpartijen betreft is de kans daarom groot dat de korte hypotheekrente voorlopig laag blijft.

De renteverwachting op grond van het bovenstaande dat de komende twee weken de variabele hypotheekrente ongeveer gelijk zal blijven.

Hypotheekrenteverwachting voor de lange hypotheekrente (langer dan 1 jaar vast)

De Nederlandse overheid betaalt voor een obligatie met een looptijd van tien jaar een rente van 0,3%. Begin dit jaar was dit nog 0,7%. De daling komt door de Europese Centrale Bank (ECB). Die koopt sinds maart dit jaar op grote schaal obligaties op. De ECB wil dit volhouden tot september 2016, en zo nodig langer. Het wil met de aankopen de kredietverlening en de economie op gang helpen. De vraag naar obligaties van de ECB duwt de kapitaalmarktrente omlaag. Dit geldt zeker voor Nederland, waar het aanbod van obligaties relatief beperkt is. Dankzij de lage kapitaalmarktrente kunnen ook banken zich goedkoper financieren. Veel banken houden daarom rekening met een verdere daling van de lange hypotheekrente.​

Rente verlengingsvoorstel ontvangen van uw eigen bank?
Vraag ons een GRATIS VERLENGINGSRENTE TEGENVOORSTEL!


Disclaimer:
Deze renteverwachting is een prognose, waarbij gegevens uit publieke bronnen, zoals Bloomberg, op zorgvuldige wijze in de analyse zijn verwerkt.

FACN, haar dochterlabels waaronder DGH, haar directeuren en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden in de gegevens of prognoses noch voor de consequenties van het al dan niet handelen op basis van de gepresenteerde renteprognoses en/of gegevens.